Thursday, March 26, 2020

[BANTUAN KHAS] Cara Mohon Bantuan COVID-19 (NADMA)


[BANTUAN KHAS] Cara Mohon Bantuan COVID-19 (NADMA) - Credit To : kerjayaharian.comAGENSI Pengurusan Bencana Negara (Nadma) mengesahkan hanya pesakit yang dirawat di wad dan dikenakan perintah pengawasan serta pemerhatian bagi kontak Covid-19 yang layak menerima bantuan RM100 sehari melalui Bantuan Tabung Covid-19.

Agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri itu dalam kenyataan memaklumkan Bantuan Tabung Covid-19 bukan untuk mereka yang terkesan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Februari hingga 14 April depan seperti diwar-warkan beberapa laman web tidak bertanggungjawab.

SYARAT KELAYAKAN

Bantuan ini hanya khas untuk mereka yang:
  1. Warganegara Malaysia yang bekerja tetapi telah kehilangan sumber pendapatan atau tidak dibayar gaji sepanjang tempoh Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19 Di Bawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342)
  2. Warganegara Malaysia yang bekerja tetapi telah kehilangan sumber pendapatan atau tidak dibayar gaji sepanjang tempoh menjalani rawatan di wad hospital (warded) ekoran COVID- 19

Kadar bantuan adalah sebanyak RM100 sehari sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan atau sepanjang tempoh warded.

Bantuan ini akan diberikan secara one-off (sekali sahaja) dalam tempoh penularan jangkitan Covid-19 dan tidak akan diberikan bagi kes yang berulang.

CARA MEMOHONPermohonan boleh dilakukan secara manual dengan cara memuat turun beberapa dokumen berikut :-
  1. Borang Permohonan Bantuan Khas Covid19 (Lampiran A)
  2. Borang Akuan Kehilangan Pendapatan (Lampiran B)
  3. Surat Perwakilan Kuasa Kepada Waris (Lampiran C) *jika tiada akaun bank

Borang-borang tersebut boleh dimuat turun di portal rasmi NADMA.


► Klik untuk senarai jawatan kosong

* Senarai Penuh Jawatan Kosong Yang Telah Dikemaskini (KLIK SINI)

loading...


Terima Kasih Kerana Membaca Dan Menyemak [BANTUAN KHAS] Cara Mohon Bantuan COVID-19 (NADMA) Selamat Memohon Dan Semoga Berjaya Kami Ucapkan, Sila LIKE Facebook Page Kami Dan Kongsikan Kepada Semua.
loading...


Rahsia Temuduga
Iklan Disini www.ohjob.info RM30 Sebulan
Iklan Disini www.ohjob.info RM30 Sebulan
Iklan Disini www.ohjob.info RM30 Sebulan
Iklan Disini www.ohjob.info RM30 Sebulan
↑ Iklan Disini RM30 Sebulan ↑

* Iklan Disini RM10 Sebulan (Klik Sini)


PERINGATAN: Kami/Ohjob tidak bertanggungjawab terhadap komentar/pandangan yang diutarakan melalui laman sosial/weblog ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Facebook Comment:

0 comments

Loading...

loading...